Sunday, August 12, 2012

Çiftlik Tavuğu ve Köy Tavuğu Nasıl Ayırt Edilir

Uzmanlara göre çiftlik tavuğunu ayırt etmenin en basit yolu, pişme süresine bakmak. “15-20 dakika kaynamayla etleri dağılan tavuk bu şekilde yetiştirilmiş demektir. Oysa normalde tavuğun pişme süresi uzundur” diyor Dr. Dizdar. Nedenine gelince:


“Hayvanın pişmeye dirençli olan ve jöleyi oluşturan kolajen molekülünün yapımı bozulmuştur. Çünkü mesele proteinse, yumurta beyazı da proteindir ve ateşi gördüğü zaman doğal yapısını kaybeder, beyazlaşır. Ancak etin pişme süresini, yani yenilebilir hale gelmesini kolajenin çözünmesi belirler, çözülerek pişme suyuna geçişi çok yavaştır. Serbest beslenmiş gerçek tavuğun kas kirişleri serttir. Yani endüstriyel tavukların çabuk pişmelerinin ve jöle oluşturamamalarının nedeni kolajen sentezinin bozuk olmasıdır.”


Çiftlik tavuğu ile köy tavuğunu ayırt etmenin bir başka yolu da fiyatı. Dr. Dizdar, endüstriyel tavuğun kilosunun 4 TL’ye kadar düşebildiğini, oysa organik tavuğun fiyatının 25-30 TL’lerde olduğunu belirterek, ucuz olduğu için sağlıksız olanı seçmemek gerektiğinin altını çiziyor.





-------------------------------------------------------






Bu yazı Sağlıklı Yaşam kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

No comments:

Post a Comment